Hogyan tegyük biztonságossá otthonunkat?

Amikor új környékre költözünk, érdemes utána nézni mennyire biztonságos a környék. Persze nem feltétlen azért, hogy lebeszéljük magunkat álmaink leendő otthonáról, hanem azért, hogy felkészülhessünk rá, mennyit kell majd költenünk arra, hogy biztonságossá tegyük.

Az ellenőrzést úgy tehetjük meg, hogy felkeressük a helyi rendőrséget vagy a honlapját, és megnézzük a nyilvános listát, amely az adott környékek betöréssel foglalkozó statisztikáiról szól. Ezt egyébként akkor is érdemes megnézni időnként, ha nem kötözünk, hátha a lakóhelyünkön változott a biztonság.

Akár új, akár a meglévő környékünkről van szó, a biztonságot nem szabad félvállról venni. Az első lépés, hogy ellenőrizzük új háznál költözés előtt, meglévőnél pedig legalább évente a bejárati ajtó és a többi nyílászáró állapotát.

Ha már leszolgálta az idejét, mindenképp cseréltessük ki. Emellett a zárak is megérnek egy misét. Mindig győződjünk meg róla, hogy megfelelően működnek. Új lakás esetén, a zárcserén ne spóroljunk, ez legyen költözés előtt az első dolgunk. A zár mindig minőségi, védelemmel ellátott legyen.

Nem túlzás az ablak vagy az ajtórács?

Ha biztosra akarunk menni, akkor gondolkodhatunk ablak vagy ajtórácsban is. Ajtórácsot sok társasházi lakás ajtaján láthatunk, ez egy plusz védelmi vonal, amit sokan igénybe vesznek. Fontos, hogy az ajtórács zárja is minőségi legyen, hiszen ha ezt is pár pillanat alatt ki lehet nyitni, akkor a rács sem éri el a funkcióját.

Bár sok esetben már maga a rács is elég elrettentő a betörők számára. Ha a környéket nem találjuk kellően biztonságosnak, akkor érdemes egy ajtórácsba is beruházni költözés előtt.

Az ablakra is érdemes rácsot tetetni, persze nem minden esetben. Ha a 10. emeleten lakunk, akkor nem feltétlen érdemes, hiszen ha ott valaki az ablakon át képes bejutni hozzánk, akkor megérdemli, hogy bent is legyen.

Ugyanakkor, ha földszinti esetleg magasföldszinti lakásról van szó, érdemes elgondolkodni az ablakrács felszerelésében, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy az ablakon át senki sem fog tudni bejutni hozzánk.