Melyek a leggyakoribb betörési módszerek?

A betörések száma évről évre emelkedik, pedig manapság már egyre több ajtóra kerül fel minőségi zár. Azonban még mindig nagyon sok olyan lakás van, ahol a silány zárakat választják a tulajdonosok, mondván, náluk úgysincs semmi, amit el lehetne vinni, meg különben sem divat arrafelé a betörés.

Aztán egyszer csak azt tapasztalják, hogy az ajtó tárva-nyitva, a tévé, a laptop és a mobiltelefon már nincs meg. A silány zárak ellen egyébként a biztosítók is próbálnak tenni, mégpedig úgy, hogy csak akkor fizetnek kártérítést, ha nem ilyen zár kerül fel az ajtókra.

A silány zárakat nagyon könnyű feltörni. A leggyakoribb betörési módszerek főleg ezeket a típusokat érintik. Persze előfordul, hogy nem a zár, hanem az ajtó silány, és egy feszítővas segítségével könnyen ki lehet mozdítani a helyéről. Hiába a jó zár, ha az ajtó nem az. De a legtöbb módszer a zárat célozza, gyakori a zártörés, de a zárfeltúrás is, illetve a fésűzéssel is gyakran találkoznak a szakemberek és a rendőrök. Persze az vitathatatlan tény, hogy nincs olyan zár, amit ne lehetne előbb-utóbb kinyitni, de akkor mi kerüljön az ajtóra?

Hogyan tudunk védekezni a betörések ellen?

Amit tehetünk, az az, hogy jó minőségű, védelemmel ellátott zárakat teszünk az ajtókra. A biztosítók is ilyen zárakat várnak el. A védelemmel ellátott zárak védelmet biztosítanak a leggyakoribb zárfeltörő módszerekkel szemben, mint a fúrás, feltúrás vagy zártörés. Vannak zárak, melyek savazás ellen is védenek.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy masszívabb anyagból készülnek, ami ellenáll a különböző maró vegyületeknek. Ez jól hangzik, ám a legtöbb szakember véleménye szerint ilyen módszerrel szinte sosem találkoznak, tehát ez ellen nem is feltétlen kell védekezni.

Persze nem baj, ha a zár ez ellen a módszer ellen is védve van, de ne ez legyen az elsődleges szempontunk. Természetesen azt senki sem állítja, hogy a védelemmel ellátott zárak feltörhetetlenek, mert ez nem lenne igaz. Ugyanakkor komoly elrettentő erővel bírnak, hiszen ezeket jóval több zajjal és idővel jár feltörni, így a betörők inkább nem próbálkoznak velük, hiszen silány zárból is van szép számmal.