Túlzás az ajtó vagy az ablakrács?

Az otthonunk biztonsága mindennél fontosabb, hiszen itt élnek a szeretteink, és mi magunk sem szeretnénk rettegni attól, hogy valaki esetleg bejön hozzánk hívatlanul és ártó szándékkal.

Sokféleképpen védekezhetünk. Az egyik fontos lépés, amit megtehetünk, hogy minőségi zárat választunk az ajtóra, olyat, ami a leggyakoribb betöréses módszerek ellen védelmet nyújt. Ám nem elég a jó zár, jó minőségű ajtó is kell. A biztonsági ajtók tömörebb anyagból készülnek, ráadásul a keretük is olyan, amit nem lehet csak úgy, egy feszítővassal kimozdítani a helyéről.

Az ajtórács is egy jó megoldás. Ezek a rácsok úgy vannak kialakítva, hogy egy plusz védelmet jelentsenek. Természetesen az ajtórácsra is jó minőségű zár kell, hiszen ha könnyen nyitható nem nyújt igazán védelmet. Túlzásnak tűnhet, ám még mindig sok társasházi lakás esetében találkozhatunk vele, főleg, ha rossz a környék. Sokan nem tartják túlzásnak, és igazából nem is az. Ha az ajtó már nem a legjobb, az ajtórács nem fog segíteni ezen, ráadásul egy igazán minőségi, masszív ajtórács nem is olcsó, így spórolni sem foguk vele.

Amikor megéri ablakrácsban gondolkodni

Ajtórács mellett az ablakrács is meglehetősen népszerű megoldás. Persze, aki a nyolcadik vagy a tizedik emeleten lakik, számukra felesleges, hiszen, aki ott az ablakon át akar bejutni, az megérdemli, hogy be is menjen, már a biztonsága érdekében is. De viccet félre téve, vannak esetek, amikor az ablakrács egyáltalán nem túlzás. Nem is gondolnánk, hogy hány betörőst követnek el úgy a betörők, hogy az ablakon át jutnak be. Sokszor nem is vacakolnak az ablakzárral, hiszen el sem érik, hanem egyszerűen betörik.

Az ablakrács a földszinti és magasföldszinti lakások esetén lehet jó módszer a védekezésre. Persze, ha egy ablak az utcafrontra néz, gondolhatjuk, hogy azon nem jön be senki, de vannak ablakok, melyet takar a sövény vagy más tereptárgy, illetve jóval elhagyatottabb utcára néznek. Ilyenkor érdemes megfontolni, az ablakrácsot, ami így lehetetlenné teszi, hogy bárki betörje az ablakot, és bemásszon rajta.