Mikor hívjuk a zárszerelő telefonszámát?

A zárszerelő sokkal több mindenhez ért, mint azt elsőre gondolnánk. Legtöbben a zárcsere ügyében hívják őket, ám a szaktudásuk jóval túlmutat ezen. Persze a zárcsere is komoly művelet, figyelembe véve a mai zárfajtákat, nem is csoda, hogy szakértelem kell a beszerelésükhöz, és a kiszerelésükhöz is egyaránt. Egy tapasztalt zárszerelő fel tudja mérni, hogy milyen a meglévő zár, és milyen kerülhet a helyére. Emellett abban is segítséget tud nyújtani, hogy milyen zárra cseréljük a jelenlegi, silány vagy épp elromlott zárat.

De akkor is kikérhetjük a tanácsát, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi lenne a jó zár, mondjuk, a lakásbiztosítás miatt a biztosítónak. Ezen túl tanácsot tud abban is, hogy valóban zárcserére van szükség, vagy elég a zárbetétet kicserélni. Persze a szerelők munkája túlmutat a cserélésen, a javítás és az ajtónyitás is a munkájuk része. Amikor hívjuk a szerelőt, mindenképp érdemes elmondani, hogy milyen munka miatt is hívjuk, és amikor érkezik, főleg ha ajtónyitásról van szó, valamilyen személyi okmányt előkészíteni, hogy igazoljuk, jogunk van kinyittatni az adott zárat.

Amikor nem zárcseréről van szó

A zárcserén túl az ajtónyitás is a zárszerelő feladata. Ez történhet azért, mert elhagytuk a kulcsot, és nincs belőle sehol másik, de akkor is, ha beletörtük a kulcsot a zárba. Ilyenkor a szakemberek azt szokták javasolni, hogy ne próbáljuk kipiszkálni a törött darabot, mert megsérülhet a zárszerkezet. A szerelőnek azonban van esélye, hogy nem sérti meg a szerkezetet, és az a törött darab kiszedése után újra működni fog. Persze úgy is ki lehet nyitni egy zárat, hogy zárcsere legyen a vége a műveletnek, de ezt mindig a tulajdonos dönti el.

A zárak esetében még beszélhetünk zárjavításról is. Vannak esetek, amikor a zárak meghibásodnak, de javíthatóak. Ilyenkor a szerelő ellenőrzi a zárat, megállapítja, ha javítható-e, és ha kérjük, kijavítja a hibát. Ez a hiba lehet az akadó zárnyelv hibája, de olyan is előfordulhat, hogy hiába nyomjuk le a kilincset nem történik semmi. Ezeket a problémákat javítással orvosolni lehet, így nem feltétlen kell zárat cserélni.