Mely filmes zárnyitási trükkök működnek a valóságba is?

A filmekben rengeteg olyan zárnyitási trükk van, ami már szinte klisének számít. Zárva az ajtó, nosza, kapjuk elő a zsebünkből a bankkártyát vagy a hajunkból a hullámcsatot. A szereplők persze ezekkel a módszerekkel pillanatok alatt kinyitják még a legrafináltabb zárakat is, sőt, még a riasztó sem szólal meg. De valóban beválnak ezek a trükkök, csak sokat kell gyakorolnunk, vagy egyáltalán nincs valóság alapjuk? Nos, valóságalapja van az ilyen trükköknek, viszont a valóságban kicsit máshogy működnek ezek a dolgok, mint a filmen.

Kezdjük a hullámcsatos mutatvánnyal. Valóban vannak zárak, melyek egy drótdarabbal, nevezetesen egy hajtűvel is kinyithatóak, de ez főleg BB zárakra vagy lakatokra igaz. A mai, védelemmel ellátott zárakba hiába is próbálnánk beszuszakolni a drótot vagy a hajtűt, maximum azt érjük el vele, hogy beragadnak, beletörnek a zárba, nyitni nem fogják őket. A bankkártyás trükk is működik, de csak akkor, ha az ajtó alapvetően nyitva van, csak kívülről nem lehet valamiért kinyitni, mondjuk, mert olyan kilincs van rajta. Emellett bankkártya helyett célszerű műanyag darabot használni, mert, ha megsérül a mágnescsík a bankkártyán, akkor dobhatjuk ki a kukába.

A rendőrfilmekből sose tanuljunk zárat kinyitni!

A rendőrfilmek leggyakoribb módszere az ajtók kinyitására, a lábbal berúgás, esetleg a nekifutásból vállal neki vágódás. Hogy a végén nem sérül meg senki, az annak köszönhető, hogy aki végzi a műveletet tapasztalt kaszkadőr, illetve hogy az ajtó a valóságban nem volt zárva. Netalántán a jó szerencsének. A valóságban egy ilyen mutatvány esetén két dolog történhet: sikerül vagy nem. Az igazság azonban az, hogy egyik lehetőségnek sem fogunk örülni. Ha ugyanis sikerül, akkor nemcsak zárat, de ajtót is kell cserélnünk, mert jó eséllyel kimozdul a tokjából.

Ha pedig nem jön be a mutatvány, akkor pedig nagy rá az esély, hogy az ajtó masszívabb volt, mint a vállunk, így nem az ajtó törik, hanem mi. Egyik sem hangzik túl jól, nem igaz? Tehát a filmes trükkök bár működnek, de közel sem úgy, ahogy a filmeken. Ha kedvet kapunk hozzájuk, próbálkozhatunk, esetleg meg is tanulhatunk dróttal lakatot kinyitni, de éles helyzetben inkább tárcsázzuk a szerelő számát.