Miért ne vegyünk olcsó zárat?

Amikor zárcserére kerül a sor, a szemünk előtt már táncolnak a dollárjelek, hogy mennyibe is fog ez nekünk kerülni. Egy minőségi zár nem olcsó, hozzászámolva a munkadíjat, pedig egy kisebb vagyon lehet.

Ezért sokan vesznek olcsóbb zárat, mondván az is elég lesz, a mi környékünk biztonságos, nem történik errefelé betörés. Örömmel konstatáljuk, hogy mennyit spóroltunk, főleg, ha a csináld magad elvet követve magunk szereltük be az új zárat. Ennek viszont meglehet a böjtje, ami már koránt sem fog minket örömmel eltölteni.

Ugyanis egy olcsó zár eleve silányabb is, mint minőségi társai, mind anyagban, mind kivitelezés tekintetében. Egy olcsó, kínai zár bár költséghatékony megoldásnak tűnik, amíg be nem történek hozzánk, hiszen egy olcsó zár feltörés nem tart tovább pár percnél, sőt akadnak olyan betörők is, akik a zár feltörését öt másodperc alatt elintézik.

Ez pedig nem hangzik jól. Még jobban fog fájni nekünk a spórolás, ha még azzal is szembesülnünk kell, hogy a biztosító nem fizet kártérítést, mert nem megfelelő zár volt az ajtón.

Mit tud egy minőségi zár?

Először is tisztázni kell, hogy az olcsó és az akciós zár nem keverendő össze. Előfordul ugyanis, hogy egyik-másik márka vagy típus olcsóbban kapható, mert akciós, de ettől még minőségi zárról van szó.

Az olcsó zár alatt silány, kínai zárakat értenek a szakértők, melyek semmilyen védelemmel nincsenek ellátva. Egy jó minőségű zár egyrészt tömörebb anyagból készül, másrészt különféle betörés elleni védelemmel van ellátva, ennek köszönhetően jóval biztonságosabb, nem véletlen hát, hogy a biztosítók is ilyet várnak el.

Persze sokan erre csak legyintenek, hogy de hát az ilyen zárakat is fel lehet törni. Igen, ez így van, ezt senki sem tagadja, ugyanakkor, ha minőségi zár kerül fel az ajtóra, az komoly elrettentő erővel bír.

Természetesen, ha a betörő mindenképp hozzánk akar bejutni, akkor előbb-utóbb be is fog, de ha minőségi zárral találkozik, akkor sok esetben inkább tovább áll, hiszen ez egy nagyobb kockázati tényező, amit nem mernek bevállalni.