A főbérlő dolga a zárcsere, vagy az albérlőé?

Ha kiadó lakásunk van, vagy kiadó lakást keresünk, erre a kérdésre mindenképp választ kell adnunk. Amikor egy albérletből kiköltözik a régi bérlő, az azonnali ok a zárcserére. Senki sem szeretné, ha a régi lakó egyszer csak megjelenne hívatlanul, és besétálna, mondván, itt hagyott valamit.

Persze ez még akár igaz is lehet, de se bérlőként, se tulajként nem szeretnénk ezzel szembesülni, főleg, hogy általában sosem ez a helyzet. A régi bérlők a legtöbb esetben nem baráti látogatásra érkeznek, ez pedig jobb elkerülni.

Erre csak egyetlen lehetőség áll a rendelkezésünkre, mégpedig a zárcsere. Most persze mondhatná bárki, hogy csak el kell kérni a régi bérlő kulcsait és kész. Igen, de garancia sosem lesz rá, hogy nem tartott meg véletlenül egyet, vagy másoltatott minden ismerősének, szóval jobb az ilyet elkerülni.

Hogy kinek a feladata a zárcsere az érdekes kérdés. Általában maga a főbérlő cserél zárat, de bérlőként sem árt szemfülesnek lenni, és rákérdezi erre költözés előtt. Ha biztosra akarunk menni, a szerződésbe is belefoglalhatjuk, hogy kit terhel ez a felelősség.

Az albérlő cserélhet zárat?

Ha mi vagyunk bérlők, akkor ragaszkodhatunk a zárcseréhez, főleg, ha a bérlő nem tette meg még eddig. Érdemes azért megvizsgálni a szerződések aláírása előtt a zárat, vagy legalább a zárbetétet, hogy mennyire tűnik újnak.

Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy a zárcsere kérdése tisztázott legyen, mert önhatalmúlag mi, bérlők nem cserélhetjük ki a zárat a főbérlő beleegyezése nélkül. Persze a tulaj sem teheti meg ezt a tudtunk nélkül, ha már kibéreltük a lakását, mert azzal ő is törvényt sértene.

Az ilyen dolgokat nem árt előre tisztázni. Azért sem mindegy, hogy ki és milyen zárat szereltet be, mert ezen még a biztosítás is elbukhat. A zárcsere kérdése kerüljön bele a szerződésbe. Legyen meghatározva, hogy kinek a dolga elvégezni, milyen zár kerülhet csak fel, és a költségek kit terhelnek.

Az sem árt, ha azt is tisztázzuk, hogy ki kaphat kulcsot. Erre főként tulajként kell gondolnunk, mert ha egy nagyobb család költözik be a lakásunkba, akkor nagy rá az esély, hogy mindenki kap saját kulcsot.