Hogyan válasszunk beltéri ajtózárat?

A beltéri ajtó zárjának kérdése nem tűnik fontosnak. Legtöbben megveszik a legolcsóbb BB zárat, hiszen a beltéri ajtóknak nem kell védeniük az otthonunkat, mint a bejárati ajtónak. Ez a legtöbb esetben jó megoldás is, hiszen a konyha vagy a nappali ajtajára tökéletes megoldás lehet.

Ugyanakkor vannak olyan helyiségek, ahol mégsem mindegy, hogy milyen zár kerül fel. Az egyik ilyen helyiség a dolgozószoba. Manapság egyre többen dolgoznak home officeban, és alakítanak ki maguknak saját irodát.

Az otthoni irodák ajtaját nem minden esetben kell plusz védelemmel ellátni, de vannak, akik nem szeretnék, ha a gyerkőcük betévedne a dolgozóba, és rajzlapnak használná a szerződést vagy a legújabb prezentációt. Az ilyen estekben lehet érdekes a PZ zár, amit a bejárati ajtók zárjára hasonlít.

A BB zárak esetében tollas kulcs nyitja az ajtót, akár többet is. A PZ zárak esetében azonban már nem ez a helyzet, ahogyan a bejárati ajtóhoz, a PZ záraknál is saját kulcsa van a zárnak, így csak az fog tudni bemenni, akinek van hozzá saját kulcsa.

Hova javasolják a vészfunkciós zárat?

A vészfunkciós zárakat elsősorban bejárati ajtókra javasolják, de találkozhatunk velük beltéri megoldásoknál is. A vészfunkciós zár lényege, hogy a zárat akkor is ki lehet nyitni, ha benne felejtjük a kulcsot, vagyis két kulccsal is működik egyszerre.

Ez főleg idősek otthonában hasznos, hiszen így nem kell attól tartanunk, hogy benne felejtik a kulcsot a zárba, és baj esetén nem lehet majd bejutni. Vannak azonban a vészfunkciós zárnak beltéri megfelelője is, ezt elsősorban fürdők és WC-k estén szokták használni.

A WC-t sokan zárják maguk után, sőt van, akinek nem elég, ha magára csukja az ajtót, be is zárják kulcsra, nehogy rájuk nyisson valaki. Viszont előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz, esetleg a gyerek játszik a kulccsal, és bár becsukni be tudta, de kinyitni mondjuk már nem. Az ilyen esetekben jó a vészfunkciós zár, de akár az úgynevezett WC-zár is, amit akár egy pénzérmével is ki lehet nyitni kívülről.