Milyen zárat várnak el a biztosítók?

Lakásbiztosítást manapság már mindenki köt az otthonára. Ez érthető is, hiszen itt élnek a szeretteink, itt vannak az értékeink, szeretnénk őket biztonságba tudni, és ha valaki véletlenül betörne hozzánk, akkor is biztosítva legyünk. Ugyanakkor számos rémtörténet kering a neten arról, miért nem fizetnek a biztosítók annak ellenére, hogy a károsult a biztosítás díját rendszeresen és becsületesen fizette. Ilyenkor sokan elkezdik szidni a biztosítót, mondván micsoda dolog ez, mennyire nem tisztességes, abba viszont bele sem gondolunk, hogy lehet, hogy a károsult is hibázott.

Ez gyakran megesik, főleg azokkal, akik azt hiszik, hogy a mellékletekben és az apró betűs részekben nincsenek fontos információk, pedig vannak. Például az is, hogy milyen zárat vár el a biztosító ahhoz, hogy a szerződésben foglaltak szerint fizessen kár esetén. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő zár van az ajtónkon, akkor nézzünk utána a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, vagy a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban, ahol konkrét javaslatokat és leírásokat találunk a zárakra vonatkozóan.

Kötelezhet minket a biztosító a zárcserére?

Nem, természetesen nem, ugyanakkor a saját jól felfogott érdekünk, hogy a megfelelő zár legyen az ajtónkon. Egyrészt azért, mert ellenkező esetben a biztosító nem fogja megtéríteni a kárunkat. Gondoljunk csak bele, hogy a biztosítók szeretnek biztosra menni, és bár fizetnek baj esetén, de valamennyire elvárják, hogy az adott baj ellen védekezzünk is. Ha mi nem teszünk meg legalább minimális dolgokat azért, hogy elkerüljük az esetleges betöréseket, miért várjuk el a biztosítótól, hogy térítsen kár esetén?

Másrészt akkor sem túl jó betörés áldozatának lenni, ha történetesen biztosítva vagyunk. Ennek elkerülése érdekében érdemes minőségi zárral ellátni az ajtót, lehetőleg olyannak, amit a biztosítók is elfogadnak. Nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni. A biztosítók arra törekednek, hogy a biztosított otthona minőségi, védelemmel ellátott zárral legyen ellátva. Így nagy rá az esély, hogy a betörők nem próbálkoznak nálunk, mert bár ezek a zárak is feltörhetők, de jóval időigényesebb és zajosabb ez a művelet, ha jó minőségű zár van az ajtón