4+1 indok, amikor elkerülhetetlen a zárcsere

A zárcserét mindenki szeretné elkerülni, de vannak esetek, amikor nem tehetünk mást, mint kihívjuk a szerelőt, és új zárat teszünk az ajtóra. De mik is ezek az esetek? Jöjjön 4+1 indok, ami kötelezővé teszi a zárcserét.

  1. Ha elhagytuk/ellopták a kulcsunkat: a kulcsvesztés nagyon gyakori eset, de azt sosem tudhatjuk biztosan, hogy kiesett a kulcs csomónk, vagy megszabadítottak tőle. Mivel százszázalékosan sosem lehetünk biztosak, cseréljük le a zárat.
  2. Ha akad a zár: az akadó zárra sokan azt hiszik, hogy az olajozás a gyógyír, de sok esetben az csak tüneti kezelés. Zárcsere előtt persze mindenképp próbálkozzunk meg ezzel a módszerrel is, illetve a kulcsok ellenőrzéséről se feledkezzünk meg. Egy eldeformálódott kulcs is okozhat zárakadást. Ha azonban nem a kulcs okozza a gondot, és az olajozás ellenére is folyton visszatér a probléma, akkor inkább cseréljük le a zárat, mielőtt egy beletörött kulcs rákényszerít minket.
  3. Ha új helyre költöztünk: a költözés mindig indokolja a zárcserét. Használt lakás esetén egyértelmű a dolog, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kinél maradt véletlenül, vagy kevésbé véletlenül egy pótkulcs, vagy a régi lakó hova rejtett belőle magának. Az ilyen kellemetlenségeket jobb elkerülni, és zárat cserélni. Ugyanakkor az új építésű lakások esetén sem árt az óvatosság. Egyrészt sosem lehet tudni, hogy a munkások közül ki másolt magának kulcsot, másrészt a kulcsrakész lakásoknál sokszor megesik, hogy nem a legjobb minőségű zár kerül az ajtóba. Ezt a problémát is csak zárcserével orvosolhatjuk.
  4. Ha az exünknek van kulcsa a lakásunkhoz: egy szakítás sosem kellemes, és sokszor nem is végződik a legszebben. De bármilyen szívélyes vagy kellemetlen az elválás, arról mindig győződjünk meg, hogy az exünk nem tartott meg magának egy kulcsot. Mivel ebben nem lehetünk biztosak, hiszen egy kulcsmásolás ma már pillanatok alatt megvan, érdemes a kiköltözése után azonnal új zárat tetetni az ajtóra. Így biztosak lehetünk benne, hogyha vissza is akarna jönni nosztalgiázni, csak úgy, akármikor nem teheti már meg.

+1. Ha új lakásbiztosítást kötöttünk: a lakásbiztosítás sok esetben csak akkor él, ha a díj megfizetése mellett a szerződésben meghatározott zár kerül az ajtóra. Ha nem olyan zár van az ajtón, akkor a biztosító kár esetén nem fog fizetni, így mindenképp cseréljük ki.