Mi alapján válasszunk zárat a bejárati ajtóra?

A bejárati ajtó zárjának kiválasztása legalább annyira fontos kérdés, mint maga az ajtó. A bejárati ajtó ugyanis az otthonunk első védelmi vonala, védi a szeretteinket és az értékeinket, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a minősége. Bár az ajtókon alapvetően lehet zár, amikor beszerelik őket egy ajtócsere estén, de sokszor fordul elő, hogy minőségi ajtón vacak volt a zár. Emiatt érdemes lecserélni egy jobb minőségűre. De mi alapján is válasszunk? Megtehetjük azt is, hogy a szerelőre bízzuk a választást, aki a cserét is végzi.

De ha mi magunk szeretnénk elvégezni a beszerzést, érdemes pár dolgot figyelembe vennünk. Először is, mindig minőségi darabor válasszunk. Bár a jobb zárak lényegesen drágábbak, nem érdemes a záron spórolni. Az olcsóbbak a kasszánál valóban költség hatékonyak lehetnek, de ha a betörők 5 másodperc alatt kinyitják őket, aztán pedig kirámolják a lakásunkat, akkor jóval drágább lesz, mint egy minőségi zár. Fontos az is, hogy olyat válasszunk, ami védelemmel van ellátva a betörési módszerek ellen.

Mire figyeljünk, ha lakásbiztosításunk is van?

A lakásbiztosítás egy újabb szempont, amit érdemes figyelembe venni a zárcserénél. A biztosítók ugyanis ki szokták kötni, hogy milyen zár kerülhet a biztosított lakás vagy ház ajtajára, ellenkező esetben nem fog fizetni kár esetén. A szerződésünkben, illetve a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban tudunk róla tájékozódni. Itt pontos képet kaphatunk a feltételekről, ugyanis minden zártípusra kiterjedően találunk leírást.

Ha nincs lakásbiztosításunk, akkor ezt a szempontot nem kell ugyan figyelembe vennünk, ugyanakkor célszerű hasonló körültekintéssel választanunk. A zár mindenképp legyen ellátva védelemmel, legalább a leggyakoribb zárfeltörő módszerek ellen védjen. Nem arról van szó persze, hogy ezek a zárak feltörhetetlenek, viszont komoly elrettentő erővel bírhatnak. A betörők ugyanis a könnyen nyitható zárakat keresik, és ha egy olyat találnak, amit zajos vagy időigényes feltörni, jó estben keresnek inkább egy másikat.