Trükkök és praktikák, hogyan javítsuk meg az akadó zárakat

A zár akadása az egyik leggyakoribb zárprobléma. Szerencsére ezt a gondot magunk is orvosolhatjuk, nem kell feltétlen szerelő után kiáltani. Először is nézzük meg a kulcsokat. A kulcsok általában gyengébb anyagból készülnek, mint a zárak, így hajlamosak eldeformálódni vagy megsérülni. Mivel sokan a táskába vagy a zsebükbe tartják őket, nagy rá az esély, hogy valamilyen módon károsodik. Az ilyen kulcsok pedig akadni fognak, szóval nem biztos, hogy a zár a ludas. Ha így áll a helyzet, cseréljük le a kulcsot, és már meg is oldódik a probléma.

Ha azonban nem a kulcs okozza a gondot, akkor a zár lesz a hibás. A leggyakoribb eset, hogy kiszáradt, így nincs más dolgunk, mint megolajozni a zárat. Ezt megtehetjük úgy is, hogy nem szedjük szét a szerkezetet. Ilyenkor csak egy kis kenőanyagra van szükség, ami lehet zárzóolaj, vagy WD40 is, de háztartási olajokkal, mint a zsír vagy az étolaj, semmi esetre se próbálkozzunk. Az olajozás során nincs más dolgunk, mint egy kis olajt juttatni a zárba. A WD40-hez még egy kis cső is tartozik, ami megkönnyíti számunkra a műveletet.

Ha elég bátrak vagyunk, és szétszedjük a zárat

A grafitpor is jó megoldás lehet, ahhoz viszont, hogy be tudjuk juttatni a zárba, szét kell szednünk, amire sokan nem mernek vállalkozni. Ha bonyolultabb zárról van szó, akkor valóban érdemes kihagyni ezt a lépést, de ha van egy kis gyakorlatunk, érzékünk és persze felszerelésünk, akkor tehetünk egy próbát a zár szétszedésével. Ugyanakkor ezt is bízhatjuk a szerelőre, ha nem szeretnénk ezzel próbálkozni. Grafitport zárszaküzletekben, illetve nagyobb barkácsboltokba is szerezhetünk, igazából nagyon olcsón hozzá lehet jutni.

Ha viszont se a grafitpor, se az olajozás nem bizonyul tartós megoldásnak, akkor zárcserére lesz szükség. Ne várjuk meg, amíg a kulcs beletörik a zárba, mert az plusz kellemetlenséggel fog járni számunkra. Hívjunk inkább szerelőt, és ha ő is úgy ítéli meg, hogy egy újabb olajozás csak rövid ideig lesz hatékony, akkor inkább cseréljük le a zárat.