Miért törik bele a kulcsa a zárba? Mit tegyünk, hogy ezt megelőzhessük?

A zárba törött kulcs esete gyakrabban esik meg, mint azt elsőre gondolnánk. De mi is okozza? Erre a kérdésre rá lehetne vágni, hogy az akadó zárak, de a helyzet nem ennyire egyértelmű. A kulcs akkor is a zárba törhet, ha a zár történetesen eddig nem is akadt, nem volt semmi baja. Az ilyen esetekben általában a kulcs a ludas, és nem is zár. A kulcsok ugyanis jóval puhább anyagból készülnek, mint a zárak, a táskánkba, zsebünkbe vagy egyéb helyeken hánykolódva pedig akár meg is sérülhetnek, eldeformálódhatnak.

Egy sérült kulcs pedig akadáshoz vezethet, de sokszor nincs is előjele, hogy gond van a kulccsal, és csak akkor vesszük észre, hogy baj van, ha nem tudjuk kivenni a zárból, vagy már bele is törtünk. Természetesen az akadás lehet zárhiba is, ami a kulcstöréshez vezethet. Ennek a leggyakoribb oka, hogy kiszárad a zár, amit olajozással tudunk orvosolni, grafitporral vagy zárolajjal, esetleg WD 40-nel. De más esetben is törhet el kulcs a zár hibájából. Megeshet, hogy törött a zár, vagy mert megpróbálta valaki feltörni, vagy más egyéb okból kifolyólag, és ez okozza az akadást, majd a kulcstörést.

Mit tegyünk, ha már beletörtük a kulcsot a zárba?

Ha a kulcs már beletörött a zárba, akkor csak egyetlen megoldás marad, a zárszerelő számának tárcsázása, aki nagy valószínűséggel minimum zárbetétet cserél majd, de lehet, hogy a komplett zár cseréjére lesz szükség. Természetesen megkérhetjük, hogy próbálja meg a zár tönkretétele nélkül kiszedni a törött darabot, és kinyitni a zárat. Ez nem megugorhatatlan feladat egy zárszerelőnek, de nagyon időigényes, és nem biztos, hogy valóban nem sérült meg a zár a kulcs beletörése közben, de ha ezt szeretnénk, akkor a szerelő megpróbálja majd kivitelezni a dolgot.

Amit viszont semmiképp se tegyünk, hogy neki állunk kiszedni magunka törött darabot, mert azzal csak megsértjük a zárat. A szerelőnek nagyobb esélye van a zár megsértése nélkül kiszedni a beletörött kulcsot, ezét inkább bízzuk ezt rá a szakemberre.