Válás vagy szakítás esetén is javasolt a zárcsere! De miért érdemes elvégezni egyáltalán?

A válás vagy a szakítás sose kellemes, számos esetet hallani, hogy nagyon csúnyán végződött egy kapcsolat vége, de ha nem is gondolunk szélsőséges esetekre, akkor is sokszor vitát szül egy szakítás,a  válásról már nem is beszélve. Ha véget ér egy kapcsolat, az sokszor valamelyik fél költözésével történik. Ilyenkor sokan javasolják, hogy aki a közös lakásban marad, cseréljen zárat, de azt már kevesebb esetben fejtik ki, hogy miért. Persze lehetne mondani, hogy ez is csak egy érv, amit a zárszerelők találtak ki, hogy ösztönözzék az embereket a zárcserére, de nem így van.

Amikor szakítunk, akkor az egyik fél távozni kényszerül, és ezt nem mindig teszi meg önként. Az is megesik, hogy nem viszi el minden holmiját egyszerre. Az pedig nem lesz túl jó, ha a tudtunk és a beleegyezésünk nélkül mászkál volt párunk az otthonunkba kénye-kedve szerint, csak mert egy pár cucca még nálunk van. Ha pedig súlyos okai voltak a szakításnak, alkoholproblémák, megcsalás, agresszív viselkedés, akkor pedig még inkább érdemes a zárcserét elvégezni, amint ki tudtuk rakni a volt párunkat.

Közös tulajdon esetén cserélhetünk zárat, hogy kizárjuk az exüket?

A közös tulajdon esete azonban ezt a kérdést nagyon megnehezítheti. Ha ugyanis közös a lakás vagy a ház, akkor nincs jogunk kizárni volt párunkat, mert bármi is történt, tulajdonos, joga van ott lenni. Természetesen a válás lezajlása után, amikor már tisztázva vannak a jogi kérdések, akkor már megtehetjük ezt, de addig csak akkor cserélhetünk zárat, ha ebbe a párunk is beleegyezik, és tudomásul veszik, hogy nem jöhet akkor, amikor csak akar. Ez persze ritkán zajlik ilyen simán, de van rá példa.

Ha azért adjuk be a válást vagy szakítunk, mert féltjük a testi épségünket, akkor vagy cseréljünk zárat, ha pedig ezt jogilag nem tehetjük meg, akkor inkább költözzünk el, a saját biztonságunk érdekében. A zárszerelő persze nem fog kérdezni zárcserekor, de ha megtesszük a közös tulajdon esetén, akkor párunk ezt ugyanúgy megteheti, kizárva minket.