Miért ne akarjuk berúgni az ajtót, ha a kulcs nem enged, vagy beletörik a zárba?

Szinte mindenki álmodozott már arról, hogy a filmekben látott jeleneteket a valóságban kipróbálhassa. Kinyisson hajtűvel egy zárat, vagy épp berúgja az ajtót. Ez utóbbit leginkább a rendőrfilmekben láthattuk, és akkor szokták megpróbálni az emberek, ha a kulcsot a zárba törik, esetleg nem látnak már esélyt arra, hogy kinyissák az ajtót, mert a kulcs nem működik, vagy mert elveszett. Ez a filmeken jól néz ki, hatékony is, ám a valóságban már egészen más a helyzet. ha berúgjuk az ajtót, akkor sem járunk jól, ha sikerül a mutatvány.

Ha ugyanis sikerül, akkor az azt jelenti, hogy a zár enged, de ennek következményében szinte biztosak lehetünk benne, hogy az ajtó is sérülni fog. A zárcsere mellett az ajtócserét is fizetnünk kell, ami elég drága mulatság, jobban járunk, ha csak zárat cserélünk. ha pedig nem sikerül a mutatvány, az azért lehet, mert az ajtó meglehetősen masszív, mi viszont nem biztos, és akár törés is lehet a vége, no nem az ajtóé, hanem a miénk. A filmekben ezt a mutatványt kaszkadőrök végzik, és számukra sem teljesen veszélytelen.

Mit tehetünk akkor, ha nem tudunk bejutni az otthonunkba?

Az ajtó rugdosása tehát nem kifizetődő, ahogyan a vállal neki szaladás sem. A zár piszkálást is inkább hanyagoljuk, mert ezzel is inkább azt érjük el, hogy sérül a zár, mint azt, hogy kinyílik. Ha beletörött a kulcs a zárba, akkor csak a szerelő lehet a segítségünkre. Persze lehet, hogy elég lesz egy zárbetét csere, ha nem akkor a zárcserével kell számolunk, de még mindig olcsóbban jövünk ki, mintha az ajtót is cserélni kellene. Ha viszont csak nem működik a kulcsunk, akkor előbb azt ellenőrizzük, hogy nem deformált-e.

Ha nem, akkor szintén a zárszerelő lesz a megoldás. Kulcsvesztés esetén is valószínű, hogy szükség lesz rá, ám ebben az esetben először érdemes megtalálni a pótkulcsot, vagy felkeresni azt a családtagot, akinél lehet kulcsunk. Ha pedig már bent vagyunk az otthonunkban, akkor érdemes elgondolkodni, hogy zárbetét cserét végeztessünk, mert nem tudhatjuk, hogy véletlenül tűnt el a kulcs vagy ellopták.