Milyen eszközökkel dolgoznak a betörők?

Amikor valaki azt hallja, hogy valahova betörtek, akkor a lelki szemei előtt megjelenik egy símaszkos ember, aki kis fogóval, tűszerű eszközökkel meg drótdarabokkal piszkálgatja a zárat, ami egyszer csak kinyílik. A valóság azonban nem ilyen. A betörők táskájában ritkán vannak ilyen precíziós műszerek, sokkal inkább olyanok, amelyek bármelyik szerszámosládában vagy fészerben megtalálhatóak. Ilyen eszköz a feszítővas, a kalapács, a fogó vagy a fúró. Természetesen van speciális eszközök, mint a zárfésű, de a szakértők tapasztalata szerint inkább a hagyományos módszerek gyakoribbak.

A betörők ugyanis nem arra játszanak, hogy az éjszaka leple alatt, a sötétbe, nyitogassák a zárakat, hanem arra, hogy a lehető leggyorsabban bejussanak oda, ahova akarnak. Ehhez viszont a precíz módszerek túl időigényesek lennének. A feszítővas, a fúró vagy a kalapács a silány zárak esetében gyors és hatékony, akár 5 másodperc is elég, hogy egy olcsó, kínai zár megadja magát. Manapság ugyanis még mindig sok a silány zár az ajtókon, mert olcsó. Feltörni ezeket nagyon könnyű, így ha védekezni szeretnénk a betörők ellen, ne ezeket válasszuk.

A drágább zár valóban feltörhetetlen?

Nem, és aki azt állítja, hogy feltörhetetlen zárat ad el nekünk, az hazudik. Nem létezik olyan zár, amit ne lehetne feltörni, ha pedig mégis, azt valószínűleg nem magánotthonok ajtajára szerelik fel. Ennek ellenére mégis érdemes olyan zárat választani, ami minőségi, védelemmel ellátott, ugyanis ezeket jóval nehezebb feltörni, időigényesebb, zajosabb is, tehát nő a lebukás veszélye. Persze sokan gondolják, hogy sűrűn lakott környéken erre nem lesz szükség, mert úgyis észreveszi valaki, hogy idegen matat az ajtón.

Sajnos azonban a statisztikák alapján, még a társasházakban is gyakori a betörés, mert hiába hisszük, hogy észreveszi majd a szomszéd, nem így lesz. A betörők gyorsan és hatékonyan dolgoznak, ha keltenek is valamennyi zajt, az a társasház forgatagában el fog veszni. Bárki fúrhat, és bár a szomszéd hallja a zajt, nem fog lépni semmit.