Tényleg új zár kell a lakásbiztosításhoz?

Számos esetet hallani, hogy lakásbiztosítást kötött valaki, és egyből zárat is kellett cserélnie. Nos, ez nem minden esetben van így. Ahhoz azonban, hogy el tudjuk dönteni, hogy szükséges-e a zárcsere vagy sem, előbb meg kell értenünk, hogy miért is terjedt el ez a nézet. A lakásbiztosítások díját nem elég fizetni ahhoz, hogy kár esetén fizessen is a biztosító. Vannak egyéb feltételek, melyeknek meg kell felelni a különböző károk esetén. Betörés esetén a biztosítók akkor fizetnek, ha megfelelő zár van az ajtón.

A zárak fajtáját is meghatározzák, és minden feltételt, ezt pedig a MABISZ-ban olvashatjuk el. Ha nem felelünk meg ezeknek a feltételeknek, akkor a biztosító megtagadhatja a kártérítést, ezt pedig nem éri meg megkockáztatni. A zárcsere persze ettől függetlenül sem szükséges minden esetben, viszont akkor, ha a silány, olcsó zár van az ajtónkon, esetleg BB zár, amit inkább a beltéri ajtókra szoktak választani, akkor biztosak lehetünk benne, hogy le kell cserélni a zárat, hogy ne járjunk még annál is jobban pórul, hogy betörtek hozzánk.

Mikor úszhatjuk meg a zárcserét a biztosító miatt?

Erre a válasz rettenetesen egyszerű, akkor, ha a megfelelő zár van az ajtónkon. Ezt egyrészt a már említett útmutatóban tudjuk leellenőrizni, másrészt a zárszerelőt is meg tudjuk kérdezni, ha a zárunk megfelel-e az előírásoknak. Amikor zárat veszünk, érdemes ezt a szempontot is szem előtt tartani, és keresni a szabvány leírásokat a csomagoláson. Akad olyan védelemmel ellátott zár, ami ugyan jó, és biztonságos is, viszont a biztosító szabványainak nem felel meg. Erre mindenképp érdemes odafigyelni.

Ha bizonytalanok vagyunk, és a szerelő sem tud biztosat mondani, akkor érdemes elvégeztetni a zárcserét, mert ha betörés történik, akkor el is bukhatjuk a biztosítási összeget. Így a biztosítás díja is kidobott pénz lesz, de még a várt segítség is elmarad egy ilyen esetbe, ami nagyon rosszul érinthet minket anyagilag. Ha már biztosítást kötünk a lakásra, figyeljünk a feltételek betartására is.