Gondoskodjunk otthonunk biztonságáról: védelemmel ellátott záraktól az ablak és ajtórácsokig

Az otthonunk biztonsága egy nagyon fontos kérdés. Itt élnek szeretteink, itt tartjuk az értékeinket, az ingóságainkat, és egyáltalán nem jó, ha bármelyiket is veszély fenyegeti. Hazánkban még mindig magas a betörések száma, így érdemes mindenre felkészülni. Sokan ezért is kötnek lakásbiztosítást, hogy baj esetén legalább anyagilag kárpótolva legyenek, de érdemes más módon is gondoskodni a biztonságunkról, nemcsak úgy, hogy baj esetén pénzt kapunk. Erre egy nagyon jó módszer, ha biztonságos a bejárati ajtó.

Egyrészt maga az ajtó sem lehet silány, hiszen ha az, akkor akár egy pajszerrel vagy feszítővassal ki lehet mozdítani a helyéből, még akkor is, ha minőségi zár van az ajtón. És ha már a minőségi záraknál tartunk. A biztosítók is védelemmel ellátott zárakat várnak el, érdemes tehát ilyet választani, még akkor is, ha nincs biztosításunk. Ezek a zárak védenek a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, és bár nem feltörhetetlenek, de komoly elrettentő erővel bírhatnak. Egy ilyen zárat feltörni több idő és zaj, így ezt nem sok betörő meri kockáztatni.

Mikor érdemes ajtó vagy ablakrácsban gondolkodni?

Az ajtó és ablakrács főleg a panellakások esetében volt divat régebben, de manapság is egyre többen választják. Az ajtórácsok egy plusz védelmet nyújthatnak az ajtónak, de csak akkor, ha a zár ebben az esetben sem silány, hiszen akkor könnyű kinyitni, így a rács is funkcióját veszti. Bár sok esetben már maga a rács is elrettentő a betörők számra, így ezt a lehetőséget is érdemes megfontolni. Az ablakrács is jó lehetőség, ha földszinti lakásról van szó. Nem is hinnénk, hány betörést követnek el ablakon át.

Természetesen a 8-10 emeletes társasházak esetén a magasföldszint feletti lakásoknál nem szükséges az ablakrács, hiszen, aki be tud mászni a 6. vagy a 7. emeleten az ablakon, az talán meg is érdemli, hogy kirabolhasson. A földszint esetében azonban érdemes élni ezzel a lehetőséggel, különösen akkor, ha az ablak takarásban van.