Valóban másodpercek alatt feltörhető egy olcsó zár?

Sokat hallani arról, hogy egy olcsó zárat könnyen és gyorsan, akár másodpercek alatt fel lehet törni. Természetesen ez elsőre túlzásnak tűnhet, és sokan hiszik azt, hogy ez is csak duma, egy érv, amivel rá akarnak venni minket a gyártók, hogy drágább zárra költsük a pénzünk.

De gondoljunk csak bele, hogy a biztosítók is drágább zárat várnak el a lakásbiztosításhoz, és a statisztikák is azt mutatják, hogy az olcsó zárakat hamarabb és többször törik fel, mint a drágábbakat. Ennek fényében a fenti állítás nem is tűnik annyira légből kapottnak.

Sajnos a valóság tényleg az, hogy egy olcsó, kínai zárat másodpercek alatt is fel lehet törni, egyeseknek akár 5 másodperc is elég erre. A leggyakoribb betöréses módszerek a hatékonyságra mennek, tehát ne azt képzeljük magunk elé, hogy hajtűvel meg drótdarabbal próbálkoznak, hanem feszítővassal, fogóval, kalapáccsal, illetve speciális zárnyitó eszközökkel. A silány zárak ezeknek az eszközöknek a segítségével könnyedén fel lehet törni, ezért jobban járunk, ha drágább és biztonságosabb megoldást választunk.

A drága zárakat nem is lehet akkor feltörni?

Aki azt állítja, hogy olyan zár van az ajtaján, ami feltörhetetlen, az nem mind igazat. Sajnos nincs olyan zár, amit ne lehetne előbb vagy utóbb kinyitni, így feltörhetetlen zár sem létezik. A drágább zárak esetében is van rá esély, hogy olyan betörő téved felénk, aki ezt is ki tudja nyitni. Ugyanakkor a drágább zárak komoly elrettentő erővel bírnak, hiszen attól hogy drágább masszívabb és védettebb is, mint olcsó társai. Ez pedig távol tarthatja a betörőket, mert bár fel lehet törni egy védelemmel ellátott zárat is, de jóval időigényesebb és zajosabb művelet, így a lebukás kockázata is nagyobb.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a drágább, védelemmel ellátott zárakat ritkábban törik fel, így érdemes inkább ilyet választani. Száz százalékos megoldás nem létezik, de a drága zárakkal mégis csak nagyobb védelmet biztosíthatunk családunk és az értékeink számára.