Mit tud egy drágább, minőségi zár?

Amikor a bejárati ajtó zárjáról van szó, akkor mindig azt javasolják a szakemberek, hogy drágább, minőségi darabot válasszunk, de olcsó, silány darabot. Persze sokan rávágják, hogy de, hát miért? Az olcsó is jó lesz, hozzánk úgy sem tör be senki. Nincs is mit ellopni, jó lesz a kevésbé drága zár, hiszen spórolnunk kell, a beszerelés úgyis drága. De a szakemberek nem azért javasolják a drágább zárakat, mert érdekük fűződik hozzá, vagy mert részesedést kapnak belőle. A silány zárakat akár pár másodperc alatt is fel lehet törni, ez pedig szinte meghívás keringőre a betörők számára.

Lehet, hogy úgy gondoljuk, nincsenek nagy értékeink, de a betörők az egyszerűbb elektronikai termékekért is betörhetnek. A drága zárak sem feltörhetetlenek persze, de ezeket jóval nehezebb feltörni, ugyanis védelemmel vannak ellátva a leggyakoribb betöréses módszerek ellen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a lakásbiztosításunk is csak akkor fizet kár esetén, ha a megfelelő zár kerül fel az ajtóra, ami szintén legalább alap szinten védelemmel ellátott zárat jelent. Tény, hogy ezek drágábbak, de mindenképp megéri a befektetést az otthonunk biztonsága.

Az is számít, hogy ki szereli fel a zárat?

Sokan nem is a záron spórolnak, hanem a beszerelési költségeket. Megveszik ugyan a minőségi zárt, de maguk teszik a helyére, ez pedig legalább annyira veszélyes lehet, mint a silány zár megvásárlása. Ha ugyanis nem a megfelelő módon tesszük a zárat a helyére, akkor könnyen fel fogják törni. Ez persze most úgy tűnhet, mintha riogatnánk a próbálkozókat, de tény, hogy az egyik leggyakoribb zárfeltörési módszer a zártörés, ami a zárbetét megroppantását jelenti. Ezt pedig csak akkor lehet kivitelezni, ha nem a megfelelő méretű zárbetét kerül az ajtóba, vagy nem a megfelelő módon teszik azt be.

A bonyolultabb, biztonsági zárakat amúgy sem egyszerű felhelyezni, szakértelmet és tudást igényelnek. Ezért nem érdemes egyedül próbálkoznunk, és a szerelési költségeken spórolnunk, mert a nem megfelelő munka következménye az lehet, hogy felesleges a drága zárra költeni, mert könnyen fel fogják tudni törni a hibás beszerelés miatt.