Mi a különbség a hobbi zárnyitó és a betörő között?

Amikor azt halljuk, hogy zárnyitó, akkor egyből a betörőkre asszociálunk, hiszen ők is zárakat nyitnak. A módszer azonban közel sem ugyanaz. A zárnyitás lehet egy agyserkentő hobbi, egy igazi intellektuális kihívás, hiszen kulcs nélkül kinyitni egy zárat nem könnyű feladat. Persze rá lehetne vágni, hogy minek tanul valaki zárakat kinyitni, ha a tudását nem akarja rosszra használni, de a hobbi zárnyitók nem azért gyakorolnak annyit, hogy a szomszéd vagy bárki más ajtaját kinyissák, ez számokra olyan feladat, mint másnak a Rubik-kocka kirakása vagy az ördöglakat megfejtése.

A zárnyitók nem más zárjait nyitják ki, hanem vásárolnak egy bonyolult vagy épp egyszerű zárat, és azt próbálják meg úgy kinyitni, hogy nem használnak hozzá kulcsot, hanem a saját kis készletüket. A betörők ezzel szemben nem hobbiból nyitogatják a zárakat, hanem pusztán haszonszerzési célzattal, és nem a saját ajtajukon próbálkoznak, hanem másén. A betörés bűncselekmény, a zárnyitás azonban nem az, ha nem ártó szándékkal, és nem más tulajdonát károsítva teszik, hanem egy érdekes hobbi, amit már sokan űznek.

Amit a betörők használnak, és amit a hobbi zárnyitók

Ha megnézzük egy betörő táskáját, akkor abban olyan eszközöket találunk, mint a kalapács, a feszítővas, a fogó, a fúró vagy a véső. Lényegében olyan eszközöket, amikkel erővel kell megoldani a csukott ajtók problémáját. Vannak speciális eszközök is, mint a zárfésű, ám ezek használata és birtoklása is törvénybe ütközik. A betörők célja a gyorsaság és az, hogy a művelet minél halkabb legyen, hogy ne keltsenek feltűnést. A zárnyitók viszont egyáltalán nem így működnek.

A zárnyitáshoz a hobbi zárnyitók nem használnak se fúrót, se kalapácsot, de még csavarhúzót sem. Nekik nem az a céljuk, hogy a zár bármi áron kinyíljon, hanem intellektuális módon szeretnék megoldani a problémát, mint egy rejtvényt. Ehhez precíziós eszközöket használnak, olyanokat, melyekkel a zárban lévő csapokat és kallantyúkat úgy tudják mozgatni, hogy a zár kinyíljon.