Költözésnél akkor is muszáj a zárcsere, ha minőségi zár van az ajtón?

Számos cikk szól arról, hogy mikor kötelező a zárcsere. Az egyik ilyen eset a költözés, de vannak, akik ezt különböző ürügyekkel megpróbálják megúszni. Az egyik nyomósnak tűnő érv, hogy az előző tulaj minőségi, nagyon drága zárat tetetett az ajtóra, ezt pedig nem szeretnénk kicserélni, mert egyrészt drága lenne, másrészt a zárnak nincs semmi baja, a biztosítónk is elfogadja, miért ne maradhatna ott, ahol van. Ebben az esetben is érdemes cserélni, bár nem az egész zárat, hanem a zárbetétet, hiszen ilyenkor nem az a cél, hogy az egész zártól megszabaduljunk, hanem az, hogy új kulcs legyen, olyan, ami az előző tulajnak, lakónak nincs.

Mert bár a szerződés aláírásakor az eladó nyilatkozik, hogy hány kulcs tartozik az ingatlanhoz, illetve ezek átadását is elismeri, de sosem tudhatjuk biztosan, hogy a kulcsokból valóban annyi van, ahányat elismer a tulaj, és hogy ezek mind átadásra kerülnek. Ha megtart valaki egyet vagy másoltat magának, azt már csak akkor fogjuk megtudni, ha bejön vele. Erre ugyanis már számos példa van, a közösségi médiában rengeteg olyan esetről számoltak be, ahol a régi lakó megtartott egy kulcsot, és visszament, mert pár holmija még ott volt, és nem akart az új tulajhoz alkalmazkodni. Jobb elkerülni az ilyen eseteket, és zárat vagy minimum zárbetétet cserélni.

Új építésű házat vagy lakást vettünk, megúszhatjuk a zárcserét?

Manapság az új építésű házak és lakások esetén is minőségi zár kerül az ajtókra, így amikor beköltözünk, biztonságban érezhetjük magunkat. Ugyanakkor sosem lehetünk benne biztosak, hogy az építésvezető vagy valamelyik munkás nem másoltatott magának kulcsot. Ezt csak abban az esetben tudhatjuk biztosan, ha másolat védett kulcsot választunk, és amikor a zár felszerelésre kerül, csak nekünk van jogosultságunk a kulcsmásoláshoz. Más esetben viszont megeshet, hogy valaki megtart magának egy kulcsot.

Akármilyen drága és minőségi zár kerül az ajtóra, érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, így biztosak lehetünk benne, hogy senki másnak nem lesz kulcsa, csak és kizárólag nekünk.