Milyen zárat válasszunk, ha panziónk, esetleg kiadó szobáink vannak?

Amikor panziónk van, esetleg szobakiadással foglalkozunk, akkor a zárak kérdése roppant érdekes. Egyrészt mindenképp célszerű, hogy minden ajtón külön zár legyen, vagyis ne tollas kulcs nyissa, mert ebben az esetben megeshet, hogy egyik szoba kulcsa egy másik szobát is nyit, ami gondokhoz, félreértésekhez vezethet. A legjobbak a PZ zárak, melyek a bejárati ajtók zárjaihoz hasonlatosak. Az is célszerű, hogy a zárak vészfunkcióval is el legyenek látva, így nem tud egyik-másik vendég bezárkózni, és kizárni a panzió tulajdonosát. A vészfunkcióval ugyanis egyidejűleg két kulcs is tud forogni a zárban.

Az is lényeges, hogy legyen egy olyan kulcs, ami minden ajtót nyit, így a takarító személyzetnek nem kell egy halom kulcsot cipelnie, és találgatni, hogy melyik kulcs melyik ajtót nyitja. Ez egy meglehetősen speciális igény, melyre a főkulcs-rendszer lesz a megoldás. A főkulcs-rendszer esetén minden ajtó külön kulccsal nyílik, ám van egy úgynevezett mesterkulcs, mely minden ajtót kinyit, ami a főkulcs-rendszerhez tartozik. Ez nagyon jó megoldás, melyet a legtöbb hotel, panzió és kiadó szobával foglalkozó vállalkozás alkalmaz.

Kulcs vagy kulcskártya?

A főkulcs-rendszer másik előnye, hogy nemcsak kulcsos zárakkal alkalmazható, hanem kulcskártyás rendszerekhez is. Manapság már nagyon gyakori, hogy a hotelben nem kulcsot, hanem egy kulcskártyát, mágneskártyát kapunk. Ezek a kártyák egy tartóba illesztve az áramot is szabályozzák, és az ajtót is nyitják. Hogy melyik a jobb megoldás, azt a hely jellege határozza meg. Ahol csak pár szoba van, nem feltétlen kell kulcskártyás rendszer, mert az értelemszerűen drágább, viszont nagyobb hoteleknél mindenképp célszerű ezen elgondolkodni.

A kisebb panziókban a kulcsos megoldás is tökéletesen megfelelő lehet, de érdemes főkulcs-rendszerben gondolkodni. A mesterkulcs egyrészt akkor is jó szolgálatot tesz, ha a takarításról van szó, de akkor is, ha valamilyen gondot kell gyorsan megoldani, mondjuk a vendég elveszíti a kulcsát.