Mit tehet az albérlő, ha a főbérlő nem akar zárat cserélni?

Amikor albérletről van szó, az mindig érdekes helyzet, jogi téren is, hiszen van egy tulaj, illetve egy bérlő, és mindketten ráfázhatnak, ha rosszul választanak lakót, illetve lakást. Sajnos a hatósági szabályozás nem tökéletes az albérletek esetében, hogy elkerüljük az esetleges vitás kérdéseket, mindent érdemes előre tisztázni. A zárak kérdése sem elhanyagolható, mert nagy vita kerekedhet belőle. Sokszor a főbérlők a régi lakó távozása után nem cserélik le a zárat, de még a zárbetétet sem, gondolván, úgysem jön vissza a régi lakó.

Ez persze legtöbbször így is van, de ki tudhatja ezt biztosra. A legtöbb albérlő igénye, hogy legalább új zárbetét kerüljön fel az ajtajukra, ha beköltöznek az albérletre, ha pedig nem teszi meg ezt a főbérlő, megteszik ők maguk. A helyzet azonban az, hogy a főbérlő engedélye nélkül nem cserélhetik le a zárat, ahogyan ezt a főbérlő sem teheti meg hivatalosan, ugyanis bár övé az ingatlan, a bérleti szerződés miatt a lakóknak joguk van ahhoz, hogy a főbérlő ne zárhassa ki őket csak úgy, önhatalmúlag.

Érdemes tisztázni a kérdést, nehogy peres ügy legyen a vége

Mielőtt vitát, esetleg pert szülne az, hogy ki cserélhet zárat és ki nem, érdemes már a szerződés aláírásakor tisztázni az igényeket, és megbeszélni a zárcsere kérdését. Ha a főbérlő nem akarja lecserélni a zárbetétet, akkor az albérlő lecseréltetheti, ha egyeztet előtte a főbérlővel, és persze, ha vállalja a felmerülő költségeket. Mivel az albérlő igénye a zárbetétcsere, így értelemszerűen neki is kell állni a költségeket, hiszen nem kötelezheti rá a főbérlőt. Azt is érdemes előre tisztázni, hogy milyen zár kerülhet fel a régi helyett, ha teljes zárcseréről van szó.

A zárbetétcsere nem módosítja a zár fajtáját, ugyanakkor, ha teljes zárcseréről van szó, akkor az okozhat gondot, például a lakásbiztosítás miatt. Ha van a lakáson biztosítás, akkor nem lesz mindegy, milyen zár kerül fel, mert ezt a biztosító határozza meg. Érdemes a bérleti szerződésben is lefektetni a zárcserére vonatkozó feltételeket, szabályokat, milyen zár, ki kap kulcsot és ki állja a költségeket.