Milyen zár kerüljön fel a garázsra vagy a kertkapura?

Amikor zárakról van szó, akkor leginkább a bejárati ajtóra vagy a szobák ajtajára gondolunk, az viszont eszünkbe se jut, hogy a kertkapura és a garázsra sem árt egy jó, minőségi zár. De hát minek is minőségi, drága zár a garázsra? Oda úgysem törnek be? A kapun is jó lesz valamilyen olcsó vagy maradék zár, mert a bejárati ajtó majd úgyis megvéd minket betörésektől, azon úgyis védelemmel ellátott zár van. Sokan gondolkodnak így, de a helyzet az, hogy a garázsban és az udvaron is lehet olyan érték, amit bizony a betörők elvihetnek, és ha bejutnak, el is visznek.

Ha pedig nincs, vagy nem megfelelő zár van a kapun vagy a garázson, akkor be is mennek majd az illetéktelenek. A szerszámok manapság nem olcsók, legyen szó kerti eszközökről vagy barkácskellékekről. Ezeket is előszeretettel lopják el, de az udvaron állhat autó is, amit fel lehet törni, és el lehet lopni. Persze, ha egy tolvaj kocsit lop, előbb fogja az utcán álló darabokat feltörni, hiszen azzal kisebb a kockázat, de volt már rá példa, hogy egy autó az udvarból tűnt el. A kertkapu a családi házak első védelmi vonala, és ha elég időt és pénzt fektettünk bele, hogy szép és biztonságos legyen a kerítés, akkor a kapu is megérdemel egy drágább, de minőségi zárat.

A garázsról se feledkezzünk meg

A kapuk viszont jóval előbb kapnak minőségi zárat, mint a garázs. A garázsról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, különösen akkor, ha a ház mellett állnak, nincsenek összeköttetésbe a házzal, de a kapu és a kerítés azért védi őket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk abba a tévhitbe ringatni magunkat, hogy nincs szükség igazából zárra, elég egy retesz, pedig így nem lesznek a szerszámaink és az autónk biztonságban.

Ha egy garázs a ház részét képezi, és a garázsból a házba is fel lehet jutni, akkor már több figyelmet kap, de még ilyenkor is hajlamosak vagyunk silányabb zárat feltenni, mondván, ez csak a garázs. Ilyenkor inkább érdemes úgy gondolni a garázsajtóra is, mint egy bejáratra a házba, azt pedig sosem hagynánk védtelenül, ugye?