Szekrényzárakhoz is hívhatunk zárszerelőt?

Amikor zárakról beszélünk leginkább a bejárati vagy a beltéri ajtók zárjai jutnak eszünkbe, esetleg még a kertkapu zárja. Igen ám, de egy szekrényen is lehet zár, ami gondoskodásra vagy javításra szorul. Régen nagyon divatosak voltak a kulcsra zárható vitrinek az otthonokba, melyek modernebb változataival ma is találkozhatunk, különösen ott, ahol gyűjtenek valamit. Persze kulcsos szekrénybe nemcsak gyűjtemény kaphat helyet. Az irodákban gyakran találkozhatunk kulcsra zárható szekrényekkel és fiókokkal.

Zárható fiók nagyon sok íróasztalban van már, ahogyan zárható szekrény is, hiszen lehetnek olyan dokumentumok, melyek titkosak vagy fontosak, így ilyen szekrényekben tartják őket. Egyes munkahelyeken a munkatársak egymás elől is elzárják a dokumentumokat, félve a konkurenciától. Ezek a zárak nem bonyolultak, nem annyira összetettek és nehezen nyithatóak, mint egy védelemmel ellátott biztonsági ajtózár, de meghibásodhatnak, a kulcs is elveszhet, vagy a zárba szorulhat. Ilyenkor pedig célszerűbb nem az asztalost, hanem a zárszerelőt hívni.

Széf és szekrényzár cserét is elvégez egy profi zárszerelő

A széfek kérdése kicsit bonyolultabb, hiszen itt számzár, vagy más olyan speciális zár van, amit nem biztos, hogy bármelyik zárszerelő meg tud javítani, vagy ki tud nyitni. Ha kulcsos széfről van szó, akkor már nagyobb rá az esély, hogy a zárszerelő is megbirkózik a feladattal. A zárnyitás valószínű, hogy menni fog, de a zár cseréje már megint érdekesebb kérdés. A széfek zárjai bonyolultabbak, így nagy rá az esély, hogy jobban járunk egy új széffel.

A szekrények zárjai viszont már közel sem ennyire bonyolultak, vagyis sokkal könnyebb őket javítani, cserélni. Ha elveszik a szekrénykulcs, akkor valószínű, hogy cserére lesz szükség. Persze kérhetjük azt is, hogy csak nyissa ki a szerelő, de ha a jövőben is zárni szeretnénk a szekrényt, akkor inkább cseréljük ki a zárat. Ezt a feladatot, egy profi zárszerelő könnyedén elvégzi, méghozzá viszonylag olcsón, vagy legalább is olcsóbban, mint egy bejárati ajtózár cseréjét.