Amit a zárbetétcseréről tudni érdemes

Amikor a zárbetétcsere szóba kerül, sokszor nem is tudjuk, hogy ez pontosan mit is jelent. Most a zárat cseréltessük ki, vagy a zárbetétet. Ha nem vagyunk tisztába a fogalmakkal, könnyen át is verhetnek minket, ezt pedig jobb elkerülni. Először is tisztázzuk, hogy mi is az a zárbetét. A zárbetét a zár egy része, nem a komplett zár, vagyis ha egy szerelő azt állítja, hogy kicserélte a zárbetétet, de a teljes zár új, akkor bizony zárcserét csinált, ha pedig nem ezt kértük, nyugodtan reklamáljunk. A zárbetét a zár azon része, amiben a kulcs forog.

Zárbetétet külön is lehet vásárolni, és sokan próbálkoznak meg a cseréjével maguk is, mert alapvetően nem bonyolult, viszont pontosan a helyére illeszteni, hogy ne lógjon ki, és pontos méretet venni már nem ennyire egyszerű, szóval inkább szakemberre bízzuk a zárbetét cseréjét is.

Mikor cseréltessük ki a zárbetétet?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz, ha új kulcs kell, vagy ha tönkrement a zárbetét. Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy elég a zárbetétcsere is, és költséges, és felesleges zárbetétcserére költünk. Ilyen esetek például a költözés vagy az új albérlet, amikor az egész zárat kicseréltetjük óvatosságból, mert számos cikk szólt erről, mi pedig jól megjegyeztük, hogy ilyenkor bizony zárcsere kell. Ha viszont a zár rendeltetésszerűen működik, és a lakásbiztosítási feltételeknek is megfelel, akkor nem szükséges az egész zárat lecserélni, elég a zárbetétet is.

Ugyanez a helyez, ha válás vagy szakítás történt, és csak azt szeretnénk, hogy a volt párunk ne tudjon a saját kulcsával bármikor visszatérni. Persze a cuccát elviheti, de nem akkor, amikor ő azt jónak érzi, hanem amikor mi is otthon tartózkodunk. A kulcsvesztésnél is érdemes gyorsan lépni, és lecserélni a zárbetétet, mielőtt egy illetéktelen megjelenik a saját kulcsunkkal, és beengedi magát. Emellett akkor is elég lehet a zárbetétcsere, ha a kulcsot a zárbetétbe törtünk, de a zár önmagában nem sérült meg, így a zárcsere költségét megspórolhatjuk.