A védelemmel ellátott zárak tényleg feltörhetetlenek?

Természetesen nem, aki pedig azt állítja, az hazudik. Ennek ellenére mégis védelemmel ellátott, biztonsági zárakat érdemes választanunk a bejárati ajtóra, még akkor is, ha nem kötöttünk lakásbiztosítást, ha pedig igen, akkor egyenesen kötelező. A védelemmel ellátott zárakat sokan marketingfogásnak tartják, pedig érdemes inkább ezeket választani. Egyrészt azért, mert a lakásbiztosítások is ezeket fogadják el. Ha lakásbiztosítást kötöttünk, akkor komoly szabályok vonatkoznak ránk, és csak akkor fizet a biztosító egy-egy kár esetén, ha ezeket be is tartottuk.

A betöréseknél a zárakat fogja vizsgálni a biztosító, hogy megfelelő fajta volt-e felszerelve. A MABISZ útmutatóban részletes leírást kapunk, de szinte minden esetben védelemmel ellátott zárat várnak el. Másrészt a védelemmel ellátott zárakat ritkábban törik fel még akkor is, ha alapvetően fel lehet őket törni. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a legtöbb betörés olyan lakások esetében történik, ahol az ajtón olcsó, silány, kínai zár volt. Ezeket ugyanis pikk-pakk fel lehet törni, akár 5 másodperc is elegendő hozzájuk.

Miért ritkább a betörés a védelemmel ellátott zárakon, ha azokat is fel lehet törni?

A védett zár, ahogy a neve is mutatja, védelemmel van ellátva, mégpedig a leggyakoribb betörési módszerek ellen. Ilyen módszerek a zárroppantás, a zármanipulálás, zárfeltúrás vagy a fésűzés. Ezeket a módszereket a silány, olcsó zárakon könnyű bevetni, és nem is túl időigényesek. A védelemmel ellátott zárakon azonban ezek a módszerek, még ha működnek is sokkal hosszabb ideig tartanak, és sokkal nagyobb zajjal járnak. Ez pedig növeli a lebukás veszélyét, amit a betörők nem szeretnek kockáztatni.

Természetesen, ha nem találomra választ egy betörő, és nem a könnyű prédát keresni, hanem célzottan érkezik hozzánk,akkor felkészültebb lehet, és feltörheti a zárat, de a védelemmel ellátott zárak azért elég sokáig ki tudnak tartani. Ha pedig nem, akkor ha van lakásbiztosításunk, a biztosító téríteni fogja a kárt.