Tényleg lehet bankkártyával zárat nyitni? És hajtűvel?

A filmekben számtalanszor láttuk már, hogy az egyik vagy a másik szereplő bankkártyát dug az ajtórésbe, hogy kinyissa az ajtót, esetleg egy hajtűt vagy drótdarabot vesz elő a zsebéből, hogy megpiszkálja a zárat, az pedig varázslatos módon ki is nyílik. Ilyenkor persze elindul a vita, hogy ezek a módszerek tényleg működnek a valóságban vagy sem. Nos, a helyzet az, hogy bizonyos esetekben valóban működhetnek, de egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen záron próbálkozunk meg velük. Lássuk, mikor is működnek ezek a módszerek.

Jöjjön először a hajtű rejtélye. Nos, a zár piszkálása akár működhet is, de védelemmel ellátott vagy biztonsági zárakat piszkálhatunk a végtelenségig is egy hajtűvel vagy dróttal, kinyílni nem fog, legfeljebb jól összekarcoljuk a belsejét vagy akár tönkre is tehetjük. Léteznek precíziós műszerek, melyekkel lehet zárat nyitni, és még akár a drótdarab is működhet egy egyszerűbb zár esetében, de nagyon tudunk kell, mit is piszkálunk olyan lelkesen. Tudni kell, hogyan működik a zár, és milyen csapokat és kallantyúkat kell megmozgatnunk, hogy ki is nyíljon. Gyakorlat és tudás kell hozzá, és persze egy egyszerűbb zár.

Mikor működhet a bankkártyás módszer?

A bankkártyás módszer is hatékony, de csak speciális esetekben. Először is, akkor van értelme bankkártyával próbálkozni, ha olyan zárunk van, amin kívül gömb kilincs van, amit csak kulccsal lehet kinyitni, mert alapvetően nem mozog. Emellett az is szükséges ehhez a módszerhez, hogy az ajtó nyitva legyen, ne legyen kulcsra zárva a zár. Kérdés persze, hogy miért is akarnánk egy nyitott ajtót kinyitni? Nos, az olyan zárakkal, ahol csak kulccsal lehet kívülről bejutni még akkor is, ha nyitva van az ajtó, gyakran megesik, hogy becsapja őket a huzat, amíg mi kint vagyunk, mondjuk kivittük a szemetet.

Ilyenkor jól jön a bankkártya, mert az ajtórésbe dugva meg tudjuk mozgatni a zárnyelvet, ami így kinyílik, és nem szorulunk ki a lakásból. Ugyanakkor érdemes inkább egy használaton kívüli bankkártyát használni, mert ha megsérül a mágnescsík, akkor dobhatjuk ki a kukába a bankkártyát, és a pótlása nem lesz olcsó mulatság.