Miért nem érdemes silány zárat választani?

Amikor zárat vásárolunk, sokszor csak a pénztárcánkat nézzük, vagyis azt, mennyi pénz van benne, és keresünk egy olcsó zárat, hogy ne kelljen annyit költenünk, hiszen kell cipő a gyereknek, meg a nagyinak is most lesz a szülinapja, meg a festő is most ér rá. A zár nem tűnik elsőre annyira lényegesnek, hogy drágát vegyünk belőle, pedig ha a bejárati ajtóról van szó, akkor nem szabad, hogy az olcsó ár döntő szempont legyen, inkább a biztonságot tegyük előtérbe, ekkor viszont nem az olcsó zárat fogjuk választani.

Az olcsó zár ugyanis a legtöbb esetben silány is, a silány zárakban pedig egy közös van a kedvező áron túl, mégpedig az, hogy könnyen fel lehet őket törni. A silány zárnak silány az anyaga, így könnyebben szét is verhető, emellett a zármanipulációs módszereknek sem áll ellen. A betörők is inkább ezeket a zárakat választják, vagyis azokat a bejárati ajtókat, amin ilyen zár van, mert ennek a feltörése akár 5 másodperc alatt megvan, gyors és zajtalan, így a betörők nagyon kedvelik. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha lakásbiztosításunk van, akkor a kártérítés díját is elbukhatjuk, mert a biztosító ezeket a zárakat nem fogadja el.

Amit a drágább zár tud, a silány pedig nem

A drágább zárak nem véletlenül drágábbak. Sokszor persze arra fogjuk, hogy csak a márkát fizetjük meg, de a zárak esetében a keményebb, ellenállóbb anyagot is, így a kalapáccsal történő szétverés jóval nehezebb lesz, hangosabb is, így ez ellen védeni fog a zár. Ahogyan számos más betörési módszer ellen is, ugyanis a drágább zárak általában védelemmel is ellátottak, méghozzá a leggyakoribb betörési módszerek ellen, mint a zárfeltúrás, zárroppantás, zártörés és zármanipuláls ellen. Sok zárat savazás ellen is védenek, bár ez a módszer rendkívül ritka.

Emellett azt sem árt tudni, hogy a drágább, védelemmel ellátott zárakat elfogadja a lakásbiztosító, míg a silány zárakat nem. Ha van lakásbiztosításunk, mindenképp drágább, minőségi zárban kell gondolkodunk, egyrészt, mert kisebb az esélye, hogy feltörik, másrészt, ha feltörik, akkor biztosan fizet a biztosító.