Amikor nem szabad halogatni a zárcserét, még a járvány alatt sem

A koronavírus járvány miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy elmenjenek-e otthonról, vagy kihívják-e a szerelőt. A szerelők többsége persze ilyenkor is dolgozik, vagyis nem az a kérdés, hogy ők kijönnek-e a járvány alatt, hanem az, hogy mi ki merjük-e hívni őket. Persze sokan inkább lebeszélik magukat, hiszen a zárszerelő nem is olyan fontos, ráér az a zárcsere. Vannak azonban esetek, amikor nem ér rá a zárcsere a COVID járvány végéig, és kockázat ide vagy oda, de ki kell hívni a szerelőt. Az ilyen helyzet az, amikor elromlik a zár.

A bejárati ajtó zárjának működnie kell, különben nem leszünk biztonságban. Ha nem zár jól az ajtó, bárki bejöhet, amikor csak akar, ezt pedig nem szabad kockáztatni, még akkor sem, ha alapvetően sokat vagyunk otthon. A rossz zárral nemcsak a betöréseket kockáztatjuk, de azt is, hogy esetleg kiszorulunk a lakásból, ami télen még kellemetlenebb tud lenni. Ha nem vagyunk karanténban, akkor inkább hívjuk ki a szerelőt, és bizonyos szabályokat betartva szereltessük meg a zárat. De milyen egészségügyi szabályokat érdemes betartani.

Mire figyeljünk, ha a koronavírus járvány alatt hívjuk ki a zárszerelőt?

Azt ugyan nem köthetjük ki, hogy csak oltott szerelő érkezzen hozzánk, az oltási igazolványát sem kérhetjük el, ugyanakkor megkérhetjük a céget, hogy oltott szerelőt küldjön ki hozzánk, ezt már a nagyobb cégek megteszik. Az is lényeges, hogy hordjunk maszkot, és a szerelő is így fog tenni. Ha nem, kérjük meg, hogy vegye fel a maszkot, legalább addig, amíg velünk beszél, munka közbe pedig nem kell egymáshoz közel állni, tartsuk be a legalább másfél méter távolságot. Bár sokan szeretnek ilyenkor beszélgetni a szerelővel, most inkább ne tegyék.

A kézfertőtlenítő használata sem elhanyagolható mindkét fél részéről, és akár a szerelés után egy alapos áttörlést is végezhetünk. A szerelő igyekezni fog, hogy minél hamarabb kicserélje a zárat, hiszen ő sem szeretne kockázatot vállalni. Ha ezekre odafigyelünk, nem kell tartanunk attól, ha szerelőt kell hívnunk.