Zárkarbantartási rémtörténetek, avagy mi a teendő, ha belekötött a sertészsír a zárba?

Számos cikk és poszt született már arról, hogy valaki nem megfelelő módon próbált meg megszerelni valamit. A zárakról ritkán esik szó, pedig ebben az esetben is akadnak rémtörténetek. Azt ugyebár mindenki tudja, hogy a zárakat néha szokás megolajozni, főleg akkor, ha akadnak. Igen ám, de nem mindegy, milyen kenőanyagot használunk. Sokan az olajozásról az étolajra asszociálnak, ha pedig az éppen kifogy, jó lesz a zsír is, mondván, a pörköltbe is az kerül, ha nincs otthon olaj. Most mindegy, hogy étolaj vagy olívaolaj, illetve sertés, mangalica, kacsa vagy libazsír, a lényeg, hogy egyik se kerüljön a zárba.

Persze vannak, akik már túl is vannak az olajozáson, és már rég bekenték a zárat zsírral. Ez lehet, hogy kezdetben még működhet is, ám a zsír hajlamos arra, hogy megdermedjen, majd belekössön a zárba. Később pedig akár zöldes masszaként ki is folyhat a zárból teljesen tönkre téve azt. Amit tehetünk, hogy gyorsan előkapunk egy flakon WD-40 kenőanyagot, amivel nemcsak az olajozást oldhatjuk meg, de a zsírt is eltávolíthatjuk a zárból, megmentve a zárat. Természetesen van, hogy még a WD-40 sem segít, ilyenkor csak a zárcsere jöhet szóba.

Mivel olajozzunk akkor, ha az étolaj és a sertészsír nem jó?

Az olajozás nem feltétlen jelent olajt, inkább kenőanyagot, ami nem minden esetben olaj, zsír meg egyáltalán nem. A nem háztartási olajok közül sem jó mindegyik, vagyis a babaolaj, a varrógépolaj, motorolaj vagy a gépolaj sem lesz jó megoldás. De akkor mit tehetünk? Egyrészt bevethetjük a már emlegetett WD-40-et, ami egy univerzális kenőanyag. Ez a zárakhoz is jó, bár akadnak olyanok, akik ezt sem szívesen ajánlják a zárakhoz, de az étolajnál mindenképp jobb lehetőséget jelentenek, pláne a zsírnál.

Ha nem szeretnénk a WD-40-nel próbálkozni, akkor a zárolaj lesz a jó megoldás, amit barkácsboltokban és zárszaküzletekben vásárolhatunk meg, és kifejezetten zárak olajozására való. A grafitpor is jó lehetőség, melyet szintén a zárszaküzletek polcain tudunk beszerezni grammos kiszerelésben. Mielőtt bárki nekiállna az otthoni grafit ceruzákat kifaragni, és a zárba tömni, ami lehullott, a fa részeket mindenképp távolítsuk el belőle, és csak a szürke por részt használjuk, de inkább vegyünk.